Happy Sinterklaas

Wie mij een beetje kent weet dat Sinterklaas niet helemaal mijn feestje is. Vroeger vond ik zowel de Sint als zijn Pieten doodeng. Veel te indrukwekkend. De cadeaus waren leuk, maar de pepernoten gaven mij buikpijn, de Pieten vond ik veel te druk en die Sint leek mij wel lief, maar hij was zo groot! Ik kan me nog goed herinneren dat ik als tiener met mijn ouders in Amsterdam in een bruin café kaasfondue at en een groep Zwarte Pieten als een malle met pepernoten begonnen te strooien (lees= de bezoekers bekogelen). Dat was voor mij de bevestiging: rot Sinterklaas. Kom maar op met die kerst.

Al met al, nadat mijn ouders ‘het geheim’ hadden onthuld, was ik snel genezen en mocht het wat mij betreft de hele maand december Kerst zijn. Nee die Sint…da’s niet zo mijn ding.

Fast forward naar het heden en de Sint heeft weer zijn intrede gedaan in ons huishouden. De kids geloven er allebei heilig in en eigenlijk vanaf het moment dat wij het voor Juliette begonnen te vieren vond ik het fantastisch. Okee, ik vind de Sint en de Pieten nog steeds een beetje intimiderend, het geheel kost klauwen met geld, ik kom minstens twee kilo aan door de speculaas en chocoladeletters en ik wil alles zo echt mogelijk maken voor de kids dat ik halverwege december ongeveer tegen een burnout aan zit. Dat is wat overdreven, maar je kunt best stellen dat ik de Sint heb omarmd. Uiteraard verdwijnt de beste man onmiddellijk van het december-menu zodra ook Joshua niet meer gelooft, maar tot die tijd gaan we er vol voor. Mijn ogen schieten telkens weer vol wanneer beide kids vol geloof en overtuiging achter een Piet aanrennen. Of beide hoofdje de schoorsteen in verdwijnen en luidkeels ‘Oh kom er eens kijken..’ zingen. Spiekpiet is mijn snode truc om bij de kindjes goed gedrag af te dwingen (gna gna gna) en ik geniet van het plannen van de schoencadeautjes en Sinterklaasavond.

Natuurlijk blijft Kerstmis op nummer 1 staan. En ik schaam me ook wel een beetje dat ik onze kids twee keer in dezelfde maand gruwelijk verwen met cadeautjes. Maar aan de andere kant, ze zijn maar één keer klein, dus nemen we het er nog even lekker van. Dat jaarlijkse terugkerende faillissement in januari zien we maar door de vingers. December is voor mij het hoogtepunt van het jaar. Van begin tot eind maken we het gezellig thuis. De kids vinden het geweldig en niet alleen om de cadeaus. Ze vinden de knusse lichtjes, de kaarsjes, de donkere avonden, Sint- en Kerstliedjes en al dat lekkere snoepgoed fantastisch. En dat is het ook. Mijn doel is dan ook om over een paar jaar de twee feesten samen te smelten. Net zoals mijn ouders dat deden. De hele maand december stond in het teken van gezelligheid. Nou ik teken ervoor.

Dit jaar heb ik voor het eerst een Sint-tafel gemaakt. Als we dan aan Sinterklaas doen, dan doen we het ook maar met wat meer Sint-sfeer erbij. Ik heb heel Pinterest er voor afgestruind maar er is zoveel leuks te vinden! Zo kwam ik deze free printable tegen voor een theelicht-houder. En wat dacht je van die leuke zwart/wit poster? Deze is van Leesign.

Even wat Amsterdamse grachtenpanden op de muur tekenen, mijn LEDR lichtbak met de ‘Welkom Sint & Piet’- tekst opfleuren en het houten krijtbord huisje hoort bij een serie houten huisjes vervaardigd door By Elsbeth van Elsbeth Weststrate. De vlaggetjes kregen de kindjes bij de Sinterklaasoptocht in Lieren, een optocht waar we ieder jaar naartoe gaan. De Sint en zijn Pieten komen daar met de Stoomtrein aan. Het blijft een prachtig gezicht, vooral de spanning op al die kindergezichtjes! Hieronder een kleine impressie van de optocht.

Na de intocht blijven we vaak logeren bij opa en oma in het knusse en landelijke Klarenbeek. De schoentjes worden gezet bij de houtkachel en in winterse pyjama’s zingen ze de Sint toe. Het is een romantisch tafereeltje. En de volgende ochtend hebben de Sint en Piet een klein cadeautje achtergelaten! Ook wanneer je niet thuis bent, weten ze je te vinden!

2017

2016 vs. 2017!

2016

Nu heb ik wel een regel die ik al maanden van te voren hanteer: nieuwe cadeaus erin? Dan wat oud speelgoed eruit. Wij brengen vaak speelgoed waar niet meer mee wordt gespeeld naar de Kringloopwinkel of naar een goed doel. Als ik dat niet doe, kunnen we binnen de kortste keren zelf een speelgoedwinkel beginnen! Plus zo maken we andere kindjes ook nog blij.

Ik zou zeggen: Happy Sinterklaas!

xJ.

Een gedachte over “Happy Sinterklaas

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: