Een weekje Parijs met de kids

Parijs is een fantastische stad. Ik ben er stiekem een beetje verliefd op. De gebouwen zijn prachtig, imposant, de Parijzenaars zijn geweldige mensen, kleden zich goed en doen lekker hun eigen ding en dat doen ze met flair, joie de vivre. Er zit zoveel geschiedenis in deze stad, zoveel leven, zoveel moois.

Toch had ik niet naar Parijs gekeken als vakantiebestemming. Citytrip met manlief, ok. Maar geen vakantiebestemming met de kids. Echt niet. Veel te veel gedoe, onrustig, hele dag lopen met zeurende kinderen, geen kans om te winkelen, Joshua loopt sinds kort zonder luier, zul je net zien dat hij al zijn potty-training-tricks is vergeten…. Maar niets was minder waar. Het was een prachtige vakantie. Alles was voor J & J een groot avontuur. Ze keken hun ogen uit, genoten zichtbaar van het stadsleven, net zoveel als dat ze van hun ‘dorpse’ Voorburgse leven houden. We hebben heel veel gewandeld, best aardig gewinkeld en hebben ons geen moment de gestreste toerist gevoeld.

Daarom heb ik voor mijzelf, maar wellicht ook voor jullie, mocht je een citytrip met kids naar Parijs overwegen, op een rij gezet wat onze vakantie een succes maakte.

Onze Do’s met kids in Parijs

 1. Eén van mijn oudste en beste vriendinnen woont sinds een paar jaar bij Parijs. En het werd hoog tijd dat wij haar eens een bezoekje brachten. Daarom besloten we dit jaar een week Parijs te doen. Ruim van te voren vertelden manlief en ik over deze waanzinnig mooie stad met als topattractie de Eiffeltoren. Die toren wilden ze wel zien. Wat ook hielp was dat wij een aantal boeken uit de Franse kinderboekenserie Juliette hebben. Een klein blond Frans meisje met een kleiner blond broertje…. En dit meisje ging ook met haar ouders en broertje naar Parijs. Dus dat afstreeplijstje (Juliette visite Paris) lag als eerste in Juliette haar koffer. Laat ze van te voren vooral van alles zien over de stad.                       
 2. Bezoek als eerste die Eiffeltoren. Ga er vooral niet op, het barst er van de bussen vol enthousiaste Chinezen, Duitsers en Amerikanen die allemaal naar boven willen gaan. Lekker er omheen lopen. Net zo prima. Het park eromheen is waanzinnig mooi, er is een speeltuin en een oude Carrousel uit begin 1900. Wil je uitzicht over de stad? Dan ga je naar de Sacré-Coeur, het uitzicht is daar ook heel gaaf.
  Eiffeltoren, Parijs

  Eiffeltoren, Parijs
 3. Parijs barst overigens van de Carrousels. Wij kwamen er iedere dag wel één of twee tegen. Geef ze een rondje ergens tussen het wandelen door en ze geven geen kick. Ideaal.                                                             
 4. En Parijs barst van de vele mooie parken. De parken zijn ruim opgezet dus de kids kunnen heerlijk rondrennen. Er zat zelfs een park achter ons appartement. Wissel wandelen af met een park en ook dan vinden ze het prima. Voor ieder wat wils.                                                                                                     
 5. Wat je absoluut moet doen is de kids met de bootjes laten spelen in Jardin des Tuileries of zoals wij gedaan hebben in Jardin du Luxembourg. De bootjes en stokken huur je voor een half uurtje en dan mogen ze de bootjes in de vijver vooruit duwen met de stok. Gegarandeerd een half uur dikke pret. En voor mij een bonus want manlief vond het ook heel leuk dus ik kon rustig in het zonnetje zitten!
  Jardin du Luxembourg

 6. De croissants! Misschien ligt het aan mijn kids, maar ze zijn echte croissant-vreters. En als je ze dan vertelt dat croissants echt iets ‘Frans’ zijn, zijn ze makkelijk te paaien met zo’n zoet Frans broodje. Ohja en crêpes! Met Nutella! Jammie!                                                                                                                      
 7. Parijs is het walhalla van de speelgoedwinkels, de echte leuke speelgoedwinkels met mooi handgemaakt houten speelgoed, gave puzzels en allerlei snuisterijen voor kids met een creatieve hand. Ben je in Parijs, ga dan zeker naar L’Epée de Bois. Joshua heeft er lekker gespeeld met de treintjes en Juliette keek haar ogen uit. Ze hebben er prachtige handgemaakte bootjes, super leuk voor in bad! Josh is er erg blij mee!                                                                                                                       
 8. Er is zoveel te zien, ze kijken hun ogen uit. Ik zag steeds die hoofdjes omhoog gaan, gefascineerd keken ze naar de mooie balkons, bijzondere beelden en de hoge gebouwen. Dus ga er lekker op uit en maak je niet druk dat het saai is. Vertel er een beetje bij wat voor gebouw het is of waarom het zo bijzonder is. Of laat ze zelf iets vertellen, ineens is zo’n meneer op een paard best boeiend.                      
 9. Wij hebben geen musea bezocht. Wel zijn we langs het Louvre gelopen, langs het Musée d’Orsay gevaren en hebben we in de buurt bij Centre Pompidou geluncht. Bij die laatste staat een meneer bubbels te blazen. Of nou ja, niet blazen, hij heeft een emmertje sop, hangt daar een zelfgefabriceerde constructie in van stokken en touw en maakt daarmee de meest waanzinnige bubbels. En de kids rennen achter de bubbels aan, proberen ze te vangen en ze mogen ze zelf ook proberen te maken. Het is een droomplaatje, je wordt er zelf ook een beetje kind van. En het levert gave foto’s op!

  Centre Pompidou
 10. Een boottochtje over de Seine, doen! Helaas zat het weer precies die dag niet mee en was het Jantje lacht, Jantje huilt. Dat betekende dus dat we om de haverklap van boven naar beneden en weer terug liepen. Boven zit je buiten, maar met regen is dat compleet kansloos. Manlief en ik vonden het heel leuk om te doen, de kids wat minder. Dat kwam vooral door het weer wat tegenzat. Achteraf praatten ze constant over het boottochtje. Het is bijna magisch om Parijs vanaf het water te bewonderen. En je mag een uur zitten! Holé!                                                                                      
 11. Manlief en ik hebben in 2012 een slotje gehangen aan de Pont des Arts. Net zoals 10.000 andere verliefde stelletjes. De brug begaf het bijna en dus zijn delen van de brug verplaatst naar de Pont Neuf waar de rekken met duizenden slotjes als een soort kunstwerk te bezichtigen zijn. Super leuk om de slotjes te bekijken. En dus ook te zoeken! Een mission impossible maar desalniettemin leuk om te doen!
 12. Een bezoekje aan het Muséum national d’Histoire naturelle en dan de Grande Galerie de l’Évolution. Ik vind Naturalis leuk, maar dit museum gaat even een stapje verder. Om het indrukwekkend te noemen is nog een understatement. Ga zelf maar eens kijken. Oh en vergeet niet een bezoekje te brengen aan de prachtige Jardin des Plantes die erachter ligt. Echt waanzinnig mooi!
  Muséum national d’Histoire naturelle, Grande Galerie de l’Évolution
  Jardin des Plantes

  Muséum national d’Histoire naturelle, Grande Galerie de l’Évolution
 13. Ja ik was bang voor een aanslag. Iedere keer weer wanneer we de metro namen. Maar je kunt simpelweg niet alles lopen, zeker niet met kids. En dan is de Metro de perfecte oplossing. En J&J vonden het geweldig. Al die ondergrondse gangen en de snelheid waarmee we van halte naar halte reden. Dus die metro is zo slecht nog niet! Ook hing er ongeveer bij iedere halte een grote MarioCart-poster, dat vond Joshua geweldig. Hielp ook wel een klein beetje :-).                         
 14. Wandelen door Montmartre met als toetje de Sacré-Coeur. Dit was absoluut één van mijn favoriete dagen. Ik vind het sowieso altijd prachtig daar, maar wanneer je door de straatjes richting de Sacré-Coeur loopt, is er zoveel te zien. Juliette danste door de straten, ze vond het fantastisch. Het is die hele sfeer die daar hangt. En het is er vrij rustig want bijna iedereen neemt de trappen. Ik zeg niet doen, lekker via de straatjes naar boven lopen! 
  Place du Tertre, Parijs

   

 15. Ik heb een hekel aan hotels. En soms moet je. Maar in dit geval boekten we een appartement via Airbnb en dat was de beste beslissing EVER. Ten eerste hadden we een geweldig appartement in het 15e arrondissement, een mooie echte Parijse buurt. Het appartement was een plaatje, had alles wat we nodig hadden en meer. Het gaf de kids een fijne thuisbasis en ons een stukje rust. J&J waren meteen gewend en zagen het echt als hun ‘thuis’. Ik raad dit appartement echt aan.                        
 16. Tijdens een citytrip kom je net iets minder tot rust dan bij bijvoorbeeld een strandvakantie. En wat bij een citytrip er nog eens bijkomt is natuurlijk de kids tevreden houden. Je wilt als volwassene graag alle cultuur opsnuiven maar met kids kun je dat niet de hele dag doen. Dus constant ben je toch een beetje die balans in de gaten aan het houden. Maar dat is wel vermoeiend. Daar ben ik heel eerlijk in. Je moet het echt samen doen en je aanpassen, een middenweg vinden. En dat is ons gelukt. Ik ben niet zo’n enorme wandelaar, heb snel last van mijn rug. Manlief gaf mij daarom af en toe was rustmomentjes en daar ben ik hem heel dankbaar voor. Zo ging hij een ijsje halen met de kids in Jardin des Tuileries en liep even met ze rond zodat ik even een momentje voor mijzelf had. Voor hem ook fijn want hij genoot zo van de qualitytime met zijn kids. We zijn niet uit eten geweest, ik kookte zelf en we hebben twee avonden bij mijn vriendin gegeten. Dat gaf ook net iets meer rust. Bovendien was iedereen behoorlijk moe na een hele dag wandelen! Dus pak je rust, doe het samen, maak het jezelf niet te moeilijk en bedenk vooral dat niets moet. De kids pikken dat op en worden zelf ook wat relaxter. Natuurlijk krijgen ze op bepaalde momenten een kleine meltdown, al viel het nog reuze mee, en op die momenten gingen we naar huis, nestelden ons in een cafétje of lieten hen bepalen wat de volgende stap moest worden. En dat werkte.                                                                                                            
 17. Je kunt overal naar de wc. Ja ik vind dit echt een heel belangrijk punt :-). Joshua plast sinds kort op de wc en ik maakte me best druk om ongelukjes. Maar die Fransen zijn geweldig. Als je het netjes vraagt mag je gewoon overal even naar de wc. Perfect. Soms deden we het om de beurt. Manlief met Joshua in het ene café en ik met Juliette in de lunchroom er tegenover. Dat ging prima. We hebben een hele week geen ongelukjes gehad! Gewoon vragen dus. Die Fransen bijten echt niet! En de Parijzenaars zijn echt niet zo arrogant hoor! Sterker nog, ik vond ze bijzonder vriendelijk en behulpzaam.                             
 18. Tja de boekenwinkels. Je ontkomt er niet aan…. Nu had ik ze graag allemaal bezocht, maar dat hadden mijn kids me niet in dank afgenomen. Dus ik heb me beperkt tot twee of drie boekenwinkels. Eentje daarvan MOEST ik bezoeken: Shakespeare & Company. Daarover meer in een volgend blog. Gelukkig zijn mijn kids ook boekenwurmen en vinden het het heerlijk om even boekjes door te bladeren. Je hebt prachtige boekjes over Parijs voor kids, en die zijn natuurlijk in al die boekenwinkels te krijgen. Neem er eentje mee, echt ze zijn prachtig en leuk als ‘naslagwerk’ voor de kleintjes.
  Shakespeare & Company, Parijs

  Joshua in een boekenwinkel
 19. Op een gegeven moment liepen we een oude galerij in. Manlief, onze tourguide, wat een heerlijke vent is het, had deze galerij in ons Parijs-boekje gezien. Wat volgde was een middag lopen door galerijen! Geweldig want het zijn werelden op zich vol antiquariaten, boekenwinkels, typisch Franse winkeltjes, snuisterijen en vooral prachtige decors. We liepen de ene galerie uit, staken de straat over en liepen de volgende galerij in. En voor de kids was dit ook heel leuk want je kunt rustig de winkeltjes bezoeken zonder de vele toeristen, het is een soort rustpunt voor ze tussen de drukke avenues.     

Een citytripje Parijs met de kids is top. Het belangrijkste is het loslaten van alles wat je wilt zien. Begin ergens aan en zie hoe het loopt. Wij vertrokken iedere dag rond 11.30 uur richting de metro en tegen 17.00 uur waren we weer thuis. Dat was precies goed. Ik zit stiekem alweer te kijken naar een tweede tripje Parijs in de herfst en de kids willen alweer terug!

Juliette heeft een klein vlogje gemaakt over ons appartement 🙂

———

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: