De kracht zit in de herhaling

De kracht zit hem in de herhaling. Dat zei mijn marketingdocent altijd op de Hogeschool van Amsterdam. De kracht zit hem in de herhaling.

Ik dacht altijd: ‘wat bedoelt hij nou toch?’ Dat werd me langzamerhand wel duidelijk wanneer ik tv-reclames bekeek, billboards en radioreclames bestudeerde. Inderdaad, hoe vaker je hetzelfde herhaalt, hoe sterker en duidelijker de boodschap wordt. Hoe vaker je die irritante tandpastareclame ziet, hoe sneller je deze zult onthouden. Hoe vaker je die banner rechtsonder in je scherm ziet van die schoenen die je zo graag wilt kopen, hoe sneller je ze koopt. Slim, het werkt. De kracht zit inderdaad in de herhaling.

Jaren later, toen mijn huis bewoond werd door kleine mensjes in de vorm van baby’s, dreumesen en peuters, bleek ook daar de befaamde les van mijn marketingdocent toepasbaar te zijn. Ook hier zit de kracht weer in de herhaling. Door steeds dezelfde liedjes te zingen, dezelfde woordjes te herhalen en dezelfde dingen af -en aan te leren, leerden onze kindjes een groter mensje te worden. De kracht zat alweer in de herhaling.

Ik houd zelf helemaal niet van herhaling. Goed, toegegeven, ik lees dezelfde boeken vaak meerdere keren omdat ik ze zo goed vind. Ik luister veel liedjes op repeat. Er zijn bepaalde gerechten die ik wekelijks weer op het menu zet want dan eten we in rust. De mens is er op geprogrammeerd. Herhaling is belangrijk voor een mens. Dat is wetenschappelijk bewezen. Maar ik houd er niet van. Op het oppervlakkige level: prima.Maar sinds we kindjes hebben gaat het hele leven over herhaling. Sommige dagen voelen als Groundhog Day. Aan het eind van de dag betwijfel ik of ik wakker ben geweest. Aan het eind van een week betwijfel ik of ik niet gewoon per abuis op repeat ben gezet.

Sommige weken gaan voorbij zonder dat ik er erg in heb gehad. Het ritme opstaan-eten-creche-trein-werk-trein-creche-koken-eten-slapen draait in cirkels rond en rond. Per dag word ik matter, oppervlakkiger en simpeler. Ik vind mezelf niet leuk meer, word chagrijnig, ben moe en het kan me dan allemaal gestolen worden. Zolang we maar blijven ademen en gezond blijven, denk ik dan. Zo lang er brood op de plank blijft komen, Rob en ik niet in een echtscheiding belanden en de kinderen maar lekker blijven spelen is alles ok.

En dan is het ineens alsof de zon doorbreekt. De wolken drijven uiteen en een teletubby-achtige zon verschijnt in de lucht. Het was helemaal geen Groundhog-maand. Het was echt en het was nodig. Het diepe dal is weer voorbij en ik kan alles weer normaal bekijken en beleven. Ik begin weer iets te voelen, er komt weer iets uit mijn vingers en ik heb weer de motivatie om iets te doen. Ik kan weer echt lachen, weer praten zonder de gebruikelijke beleefdheden, met de kinderen spelen zonder te stressen over de was of het stof dat iedere dag weer keurig op zijn plek is neergedaald.

Blijkbaar zit er toch iets in die herhaling. Zonder die herhaling, zonder dat onbewuste besef van moeten doorgaan, leven en overleven, zonder dat ongelooflijk suffe patroon waarbij spontaniteit ver te zoeken is, kun je ook niet een patroon doorbreken. De kracht van de herhaling is het besef dat niet iedere dag, niet iedere week en zelfs niet iedere maand top kan zijn. Na regen komt daadwerkelijk zonneschijn. Ook dat zei mijn marketing docent vol trots in zijn les. Ieder bedrijf kent zijn ups en downs. Dat betekent voor de directie hergroeperen, nieuwe strategieën bedenken en weer de schouders eronder. En ik ben er achter gekomen dat het thuis net zo werkt. Een huishouden dat wordt geleid door twee werkende ouders is een bedrijf. Een huishouden kent ook zijn ups en downs. En de herhaling is de kracht. De motor van het gezin. Zonder herhaling geen patroon, zonder patroon geen mogelijkheid tot doorbreken. En zonder doorbraak geen kans.

De kracht zit wel degelijk in die verdomde herhaling. Meneer Vrolijk had gelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: