Mijn Schrijftips 1 >>> Hoe begin je?

Al zo lang ik mij kan herinneren schrijf ik. En ik weet ook nog precies hoe het begon. Ik was een jaar of 10, we woonden nog in ons oude oude huis. Daarmee bedoel ik: voor het gerenoveerd werd. Voor deze anekdote eigenlijk niet van belang :-). Maar we waren net terug van een hele leuke dag bij mijn oom Harry die destijds een boerderij had in Herwijnen. Op bezoek bij oom Harry was altijd gezellig, warm en knus. Eenmaal weer thuis moest ik huilen. Ja inderdaad, huilen, want ik was verdrietig dat het alweer voorbij was. Jammerend liep ik doelloos, in mijn balletpakje, door het huis. Mijn moeder had met me te doen en vertelde me dat ik een uitlaatklep nodig had. Ze liet me toen alles opschrijven in een dagboek. En zo zat ik: aan de eettafel, beentjes bungelend, ik kon net niet bij de grond. De tafel was eigenlijk nog iets te hoog voor me. Mijn tranen brandden nog op mijn wangen. Maar met ieder woord wat ik op het papier schreef voelde ik mij lichter. Ik schreef het van mij af.

Schrijven

Schrijven is sindsdien mijn tweede natuur geworden en mijn uitlaatklep. Ik schreef hele verhalen op ringbandpapier en bundelde deze verhalen in multomappen. Ook heb ik tot ongeveer een jaar geleden dagboeken bijgehouden. Mijn blog is nu mijn dagboek geworden. Mijn verhalen zijn mijn dagboeken geworden. De woorden die ik opschrijf weerspiegelen maar al te vaak mijn gevoel. En dat is goed. Als schrijver/blogger put je uit jouw eigen ervaring. Nu krijg ik vaak de opmerking van mensen dat zij ook graag willen schrijven. Het lijkt ze leuk om te doen, ook zij hebben verhaallijnen in gedachten of willen graag schrijven over de dingen die hen bezig houdt. Alleen weten ze niet hoe ze moeten beginnen. Ik krijg vaak genoeg de vraag hoe ik begin, hoe ik die eerste letters op papier krijg.

Nieuw: Schrijftips

Daarom introduceer ik vanaf nu om de week op zondag Mijn Schrijftips. Een blog gebaseerd mijn eigen ervaringen als schrijfster. Wat helpt mij en wat zijn mijn drijfveren. Misschien heb je er iets aan! Ik ben zelf ook nog lerende, maar hey, aren’t we all? Ik trap Mijn Schrijftips af met het begin: Hoe begin ik?

Het ligt er aan wat je wilt schrijven maar het helpt om bijvoorbeeld met jezelf af te spreken een half uur lang te schrijven. Puur wat er in je opkomt. Zie het als een waterval van gedachten. Al dat water (lees: woorden) probeer je op te vangen (lees: op te schrijven).

Luister naar je eigen ik. Op dit moment maakt het niet zoveel uit wat je schrijft. Belangrijker is dat je schrijft. Soms constateer je dat het complete onzin is wat je hebt opgeschreven. Dat geeft niet. Begin opnieuw of bekijk hetgeen wat je hebt opgeschreven vanuit een andere hoek of ander perspectief.  Je zult merken dat jouw gedachten op het papier staan en niet meer in jouw hoofd zitten. En DAT is nu iets van je afschrijven. Ineens is daar ruimte voor nieuwe ideeën. Soms bedenk je al iets nieuws of neem je een andere afslag al tijdens het schrijven. Allemaal goed. Zolang jij je er maar goed bij voelt en jij die ruimte weer krijgt voor nieuwe dingen.

Dit oefen je. Ik schrijf zelf sommige blogs wel drie of vier keer opnieuw. Of ik wis een verhaal en begin opnieuw. Andere momenten ben ik ergens aan begonnen, begint het me ontzettend te frustreren en ga ik weer verder. Of ik zoek inspiratie op, herschrijf en lees het dan nog een keer. Vaak merk ik dan al dat mijn tekst een stuk beter is geworden. Schrijven is herschrijven. Maar schrijven is ook oefenen. Net als viool spelen, dit kun je ook niet van de een op andere dag. Dit moet je ook oefenen! Met schrijven is dat precies hetzelfde. Oefening baart kunst. En boven alles staat plezier. Een uitlaatklep is er ook om jezelf rust en plezier te geven. Houdt dat dus ook in gedachten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: