Een dagje niets doen is het nieuwe geluk

Hoe vaak heb ik me vroeger afgevraagd wat we gingen doen op die vrije dag. Gaan we iets leuks doen? Gaan we buitenspelen? Naar het bos? Naar de dierentuin misschien? Oh wacht! Misschien gaan we wel winkelen of een ijsje eten! Oh niets? Doen we niets vandaag? En dat waren de dagen die ik me nu nog herinner. Dat waren de leukste dagen: niets moet, alles mag. Dat waren de dagen dat je even helemaal jezelf mag zijn.

Vol en druk leven

En dan ben je zelf groot en volwassen. Een volwassen persoon met een baan, een leven, een huis, misschien wel kinderen. Het leven is druk, vliegt voorbij, je probeert te genieten van iedere minuut, het besef groeit dat het leven eindig is, het besef groeit dat bepaalde dingen niet zaligmakend zijn. Je werkt, naar deadlines toe, vergadert, focus en concentratie. Stress! Je loopt wat feestjes af, geliefden om je heen vieren verjaardagen, etentjes buiten de deur, etentjes thuis, kroegtochten. Ah een vrij uurtje, even het huis opruimen, schoonmaken, de was in de machine gooien. Ok, ik heb nog vijf minuten over, even die mail tikken. Heb je kinderen, dan tellen we daar nog even een miljoen andere activiteiten bij. Conclusie, het leven is vol en druk. Om de drukte te compenseren voor de kindjes of jezelf, proppen we het weekend vol met een scala aan activiteiten. Of dat nou de carwash is, de wekelijkse boodschappen, het park, de dierentuin of bij vrienden en familie op bezoek, dat maakt niet uit. We willen geen seconde missen en we willen alles eruit halen wat er inzit. We willen ons niet vervelen en we willen al helemaal niet het gevoel hebben dat we te weinig hebben gedaan! Stel je voor….

Propvolle weekenden

Ik kan niet ontkennen dat wij zelf ook in datzelfde schuitje varen. Ik kan me ook genoeg weekenden voor de geest halen die propvol zitten, soms met verplichte nummertjes, soms met zelfbedachte tripjes, soms spontane acties. Heel leuk, ontspannend, even de deur uit, geen dagelijkse sleur, heerlijk. En er staan nog genoeg van dit soort weekenden op de planning.

Ik heb er soms zo genoeg van. De weken zijn druk, het hoofd zit propvol, de koffie smaakt niet meer, de kinderen roepen iets te vaak ‘mamaaaaaa’, het idee om weer die luier te moeten verschonen of weer te bedenken wat er vanavond in die pannen gebakken moet worden. Het is zaterdagochtend maar bij het opstaan bedenk ik me dan wat ik maandag op werk echt niet moet vergeten. Ohja, en ik wil ook nog sporten, die vriendinnen een berichtje sturen en shit, die andere vriendin is jarig. Alle moed raap ik bij elkaar, de lach zit weer op mijn gezicht, ik hijs mezelf in een charmante outfit, beetje mascara, lipgloss, kids fleurig aankleden en daar gaan we weer. Manlief start de motor en onderweg werkt mijn innerlijke motor aan een vrolijk ontspannen gemoedstoestand.

Het weekend zonder plan

En dan. Dan is daar ineens een weekend zonder plan. Zomaar, ineens! Alsof je vrij bent van het leven zelf! Natuurlijk moet er even gezwommen worden voor de wekelijkse zwemles. Natuurlijk moet er even een boodschap gedaan worden maar verder is er niets dat moet! En op dat moment gebeuren er twee dingen met me: ik stort in, volledig en tegelijkertijd herpak ik mezelf en neem alles om me heen in me op, als een spons. Alles wat er gebeurt, alles neem ik tot me en geniet. Het gevoel van vrijheid is bijna overweldigend. Even schrik ik en denk ik: wat moet ik met al die vrije tijd. En dan ontspan ik. En dan ontspant iedereen zich. We laten alles los, wat er op een dag gebeurt, gebeurt. Het is ok. En dat, dat is voor mij puur geluk. Een cadeautje. Achtenveertig uur met z’n viertjes. Een minivakantie.

Dit besef dwingt me om even alles los te laten. Nee, we hoeven niet als een gek de dierentuin in te rennen. Ook niet de stad leeg te shoppen of te gaan lunchen buiten de deur. Het besef dwingt me om die leegte binnen te laten. Het dwingt me om niets te doen en geen plannen te maken. En dan is een dag niets doen voor mij het nieuwe geluk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: