Bewust ontkoppelen

Terwijl ik op deze woensdagochtend op de bank zit, met de laptop op schoot, Joshua kijkt naar Paw Patroll, sijpelt de motregen zachtjes langs de ramen en vind ik het wel weer tijd voor een blogje. Het was fijn even een blog-break te hebben.  Vooral ook omdat er op het werkvlak een hele drukke periode aanbrak (en dat is nog zo eigenlijk) vol onnodige maar helaas onvermijdelijke stress, nieuwe taken (wel heel erg leuk) en nieuwe collega’s. Mijn baan is er een stuk uitdagender door geworden, maar met die uitdaging kwam ook meer verantwoordelijkheid. En die laatste heeft me even genekt nu. Mijn lijf geeft dat ook weer meteen aan met signalen als hoofdpijn en rugpijn. Tijd voor pas op de plaats dus en wat reflectie.

Maar de break gaf ook ruimte voor andere dingen. De focus lag naast werk ook op mijn LOI-cursus schrijven. Ik ben bijna klaar, nog 1 opdracht! Ook ben ik redelijk veel op stap geweest, leuke afspraakjes gehad en heb ik veel geschreven aan allerlei verhaallijnen. Ook heb ik een cursus Column Schrijven aan de Volksuniversiteit gevolgd. Niet bepaald stilgezeten dus.

Dat is allemaal heel leuk, helaas merk ik dat ik door dit soort drukte ontkoppel. Weet je nog een paar jaar terug, Gwyneth Paltrow (actrice maar ook van die heerlijke kookboeken) en Chris Martin (die knapperd van Coldplay) kondigden hun scheiding aan? En dat zij dat ‘Conscious uncoupling’ (bewust ontkoppelen) noemden? Nou zo voelde dit voor mij ook. Bewust koos ik voor mijn werk en studie. En dat voelde heel goed, het gaf me het inzicht dat ik inderdaad veel meer ben dan mama. Een heel gaaf gevoel.

Twee maanden later vind ik het wel weer tijd voor Conscious Coupling. De feestdagen-hysterie staat voor de deur en ik mis alles wat er thuis gebeurt. Dat klikt heel zwaar en is wellicht wat overdreven. Maar toen ik een week of twee geleden met mijn moeder spontaan op koopavond naar de stad ging om kleren voor de kids te kopen en een paar dagen met mijn man en kids naar de stad ging voor een middagje Marks & Spencer (…..ik ben echt heel verdrietig by the way), merkte ik dat ik het aller-allerliefst met mijn familie ben. Hoe leuk werk ook is, hoe zeer ik me daar ook nodig voel en hoe gaaf dat ook is, het gevoel dat mijn kinderen me geven als zij mij nodig hebben valt niet te beschrijven. Dat gevoel is gewoon mooi, puur en de reden dat ik mama ben. EN ik heb ook nog een man thuis! Die mij alle ruimte gaf en geeft om mezelf te ontplooien daar op kantoor in Leiden. Het is dus tijd om het thuisfront weer die plek te geven die ik het altijd gaf. Het is tijd om weer koekjes en pepernoten te bakken met de kids, tijd voor een datenight met manlief, tijd om cadeaus in te slaan voor al die feestdagen. Tijd voor de speeltuin (als het niet regent….), knutselen voor de Sint en stoofpotten. Tijd voor al die dingen waar ik twee maanden niet aan gedacht heb. Tijd om die twee delen (werk en IK) samen te laten komen.

De ‘blog break’ (die veel meer was dan een blog break) heeft me trouwens wat extra inzichten gegeven in dingen die ik heel erg leuk vind! Ik heb een kant van mezelf ontdekt die ik nog niet eerder kende. Ik zet ze even op een rijtje, gewoon omdat dat kan :-).

  • Zoooooo oppervlakkig maar zoooooo handig: gelnagellak laten zetten in een nagelstudio. Fantastisch! Ik ben een enorme laggard maar wat een uitvinding. En heerlijk, drie kwartier voor jezelf. Misschien nog wel lekkerder dan de kapper 😉
  • Ik kan overal en altijd schrijven. Voorheen dacht ik altijd alleen in een bepaalde setting te kunnen schrijven. Maar nee, ik kan het zelfs op de wc (dat wilde je weten he ).
  • Ik heb geen haast meer. Alles op z’n tijd. Een mens verliest minstens een jaar van zijn leven door al die haast. Ik doe het niet meer.
  • De balans iPhone/ boek lezen of dus on-/off-screen tijd. Die is verbeterd. Ik leg nu steeds vaker mijn iPhone weg als ik thuis ben. En ik overweeg een ouderwetse vaste telefoon in huis te plaatsen. Dit is er nog niet helemaal doorheen bij de chef des huizes ;-).
  • Mijn oude kledingstijl is terug! Grote vesten, blousjes, jeans, instappers, wat fijn dat het allemaal weer kan en in grote getallen in de winkels hangt. Verschil met vroeger is dat ik die stijl niet wilde dragen (zo klein was ik dus), maar blijkbaar vind ik het nu een heerlijke kledingstijl.
  • Ik ben nu 35 jaar en ik merk het. Serieus. 35 is het onomkeerbare moment. Het moment dat je je realiseert dat de kids groot worden, dat ik er ook nog ben, dat manlief weer zijn eigen ding gaat doen. Het moment dat je soms even twijfelt of er niet nog een baby moet komen of dat het genoeg is. En het moment dat je normaal gesproken in een groter huis gaat wonen, maar ik heb geen haast meer. Het komt wel. Maar ook het moment dat je merkt dat de tijd echt snel gaat, er weer een vloedgolf van babies aankomt, maar ook dat ik met die van mij een volgende fase in ga.
  • Daarop voortbordurend: Cold Feet is terug. DE serie die ik 13 jaar geleden altijd keek!! En zij waren toen ongeveer zo oud als ik nu ben. Nu, 13 jaar later, zijn ze inderdaad 13 jaar verder. Grote kinderen, grote mensen problemen en grote huizen. Wat een mooi inkijkje in de toekomst. De toekomst waar ik bang voor was. De toekomst die ik nu niet meer kan tegenhouden en eigenlijk gewoon graag omarm.
  • Het gevoel van ‘ik kan dit’. Het gevoel van ‘ga toch lekker allemaal fietsen en laat me met rust’. En het gevoel van ‘wat je er in stopt, krijg je terug’. Investeren in wat belangrijk is. En je kunt niet altijd maar iedereen tevreden houden. Maar ook: niet iedereen hoeft je aardig te vinden, veel te vermoeiend.

Nou ja, dat was het wel zo’n beetje. Tijd om een berg was te gaan vouwen (ooooo de realiteit).

Vanaf 1 januari ga ik weer een blog-challenge aan: 31 dagen lang een blog in de vorm van een opzet naar een verhaal. Lees je dan mee?

img_9192

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: