Moederschap: 10 x de keerzijde van de medaille

Moederschap, een prachtig iets. Zodra je moeder wordt leef je (in veel gevallen) een poosje op een roze (of blauwe) wolk. Heerlijk zo’n hummeltje, zo lief, zo mooi, het is alles wat je wilde, liefde te over en de wereld is prachtig. Bla bla bla.

Maar dan. Het leven is niet meer het leven zoals je het kende. In veel gevallen wordt het leven zelfs nog beter, alleen dat besef komt pas een paar jaar later. Niemand NIEMAND die je dat vertelt. Totdat je wat mommyblogs gaat lezen. Dan ineens ‘zeggen ze’ dat moederschap ook een schaduwkant kent. Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn, vriendinnen laten je in de steek, slapeloze nachten, niet of nauwelijks een spannende rendez-vous met manlief tussen de lakens, life as you know it, is VOORBIJ.

Nou en dat is dus ook niet helemaal waar. Het is maar net hoe je er zelf in staat, en zoals voor alles geldt: het is hard werken. Voor je kind, je relatie en ook voor je vrienden, ja, zelfs ook voor dat ene nachtje doorslapen. En ben je een avondje gaan stappen, dan betaal je daar de hoofdprijs voor: babylief slaapt niet uit, dus jij ook niet en je moet er minstens drie dagen van bijkomen. Dat glas water met twee paracetamol, gebakken eieren met spek en gewoon weer een wijntje rond borreltijd the day after, dat werkt dus niet meer.

Wat is er dan wel waar? Ik presenteer (in willekeurige volgorde): 10 x de keerzijde van de medaille die moederschap heet!

 1. Het kopje koffie in de ochtend is sowieso koud! Je kunt het nog zo heerlijk en Instagram-waardig neerzetten op tafel, er is NO WAY dat je het helemaal warm opdrinkt. Kleine kinderen weten dat, dat jij eerst die fuel nodig hebt, voordat je aangesproken kunt worden. Zodra het op tafel staat en je hebt net drie slokjes tot je genomen valt er geheid eentje (een kind) om, heeft er geheid eentje (een kind) honger of is het precies de tijd om samen met mama met de poppen te spelen.
 2. Dat kopje thee bij het ontbijt (als je sowieso al ontbijt..) kan niet gedronken worden. Tenminste het staat er iedere ochtend bij mij voor de vorm. Want zodra dat beschuitje of bakje fruit opgegeten is, is het al tijd om te gaan. En ik ben dol op mijn kopje thee in de ochtend, maar helaas, ik mag het gewoon niet drinken. Zowel manlief als ik zijn te druk om er voor te zorgen dat de kids niet met lege maag de deur uitgaan. Er gaan dus iedere ochtend weer twee koppen thee door de gootsteen. Lucky bastard, die gootsteen.
 3. Haastig door het leven. Hoe zeer je ook een slow living ambieert en er echt alles aan doet om authentic  te leven, het is onmogelijk. Met kids, moet alles up-tempo. Daar zijn meerdere redenen voor, maar met name omdat kids zelf niet de snelste zijn en ook niet de beste timing hebben. Ook een boek lezen doe je haastig want de kids kunnen zo maar bedacht hebben om net op dat moment jou nodig te hebben terwijl ze daarvoor keurig heerlijk zelf aan het spelen waren. Neeeeee wanneer mama even zit, staan zij op! En dat weet je, dus probeer je er alsnog (tevergeefs, altijd tevergeefs) even die vijf bladzijden er doorheen te jassen.
 4. Laat die dure zijde blousejes maar in de kast hangen. Kinderhandjes zijn ALTIJD vies. Altijd en standaard. Geloof me, ik heb er al twee weg kunnen gooien :-(. Ohja, en hoge hakken. Ze zijn leuk, maar zo niet praktisch in de speeltuin!
 5. Extra nadenken over het avondeten. Hoe zeer ik mijn lieverds ook probeer aan te leren gewoon alles te eten, stiekem houd ik rekening met ze: niet te pittig, niet te vaak aubergine, niet te zout, geen garnalen, geen dit, geen dat. En er zijn dagen dat ik echt geen rekening met ze houd en dan eten ze geweldig. En….er zijn dagen dat ik wel rekening met ze houd en dan eten ze natuurlijk NIETS.
 6. Al die gezellige avondjes en spontane uitje met vrienden moeten toch echt met de agenda in de hand gepland worden. Het verandert gewoon. Klaar. Deal with it. Sterker nog, je zit liever thuis op de bank. Ook al of misschien juist wanneer de afspraak al weken staat. Maar mocht je lekker uit willen gaan, het kost moeite! Tijd is spaars, je energielevel is laag en de prioriteiten liggen net wat anders. Plus ik heb nog een partner die ook een soort van leven ambieert :-). Gelukkig groei je er in mee. Dus maak je niet te druk!
 7. Luieren is voorbij. Ookal zijn de kids even een weekendje bij opa en oma, ze spoken nog steeds door je hoofd. Ik kan bijvoorbeeld niet meer uitslapen omdat mijn hele lijf is ingesteld op opstaan voor acht uur. En als de kids van huis zijn heb ik eindelijk tijd de boel eens op te ruimen of die blogs te schrijven die ik al eeuwen op de planning heb staan. Nee dat lazy zondagochtend-gevoel is niet meer. Die lazy zondagochtend bestaat nu uit: ontbijt in bed en daarna een uur lang kruimels opzuigen uit bed. Een uur lang ongestoord tuttige BBC-programma’s kijken, forget it. Na dertig minuten zijn de freggels boos omdat ze Paw Patroll willen kijken :-). Ach, mijn tijd komt wel weer!
 8. Over uitslapen gesproken, dat is ook wel een dingetje. Sommige ouders hebben geluk! Maar wij niet.
 9. Een gesprek afmaken! Een hels karwei. Ik heb nog geen enkel gesprek met een mama-vriendin kunnen afmaken! Ieder gesprek wordt minstens zes keer onderbroken voor een dispuut onder de kleuters, een koekjes-eis of een vorm van lichamelijk letsel. Plus je aandacht is er altijd maar half bij. Zit je net je verhaal te vertellen dwalen de ogen van je gesprekspartner af want het is verdacht stil in de kamer…. en vice versa uiteraard!
 10. Bellen zonder interruptie! Dat is gewoon onmogelijk. Kinderen hebben de magische gave om JUIST aandacht (op zeer luide wijze) te vragen op het moment dat je zit te bellen. En weglopen helpt niet, ze lopen je achterna. Doe je deur achter je dicht, gaan ze er lekker op hameren met een speeltje. Probeer je al bellend met een ‘sssttt’-beweging de kleuter stil te krijgen vraagt het KEIHARD Mama wie is dat? en dat het liefst tien keer achter elkaar. Het is ook zo spannend he, dat bellen.
 11. Bonus! Want over bellen gesproken: de mobiele telefoons zijn NIET meer veilig. Wat voor ons een simpele telefoon is, is voor de kids een speeltje wat uren speelplezier garandeert. Geef ze een iPhone en ze zijn stil. Trap je daar 1x in, ze laten het niet.meer.los. Tip: probeer zelf dus ook zo min mogelijk dat ding in je handen te hebben. Succes daarmee :-).

Maar ook al kunnen we er nog eens tien keerzijdes tegenaan gooien, moeder zijn is gewoon het beste en het mooiste wat er is. Het is de zwaarste ‘baan’ op aarde en tegelijk de beste baan. Eentje waar alle mama’ s sowieso een medaille voor verdienen. Dat die medaille ook een keerzijde heeft, ach, c’est la vie!


Motherhood, it is a beautiful thing. Really and truly the best and most rewarding job in the world. But, like with everything there is a BUT. And don’t get fooled by everything they tell you, the mommyblogs and all. Being a mother is hard work, like everything else. And with hard work comes the downside :-). I have made a list of ten downsides (facts??) of motherhood:

 1. your coffee will be cold in the morning. 
 2. that lovely cup of tea you want to drink during breakfast? You can’t have it. There is just no time.
 3. Rush baby, you rush through life! Kids are slow and take their time, which means you need to rush!
 4. Forget about wearing expensive pretty silk blouses. Do it when the kids leave home and there are no more dirty hands to look out for. Also forget about wearing those pretty high heels. Not practical at all. Think practical!
 5. Make a plan for dinner, you have kids to consider….They are quite picky when it comes to eating, so just picking out a recipe you wanted to make for ages, THINK before you act 😉
 6. Dates with friends need to be planned in advance. No more (or hardly any) spontaneous dates….
 7. Being lazy is not really an option any more. You can be lazy with kids, it is just not the same anymore. Let’s say it is different…..
 8. Sleeping in….some parents are lucky. We are not those parents.
 9. Finish a conversation with a mommy-friend. It is just impossible! Kids know you want to finish that sentence and will always at that particular moment hurt themselves, get hungry for cookies or fight with their friend. 
 10. Make a phonecall without any interruptions. Not possible either :-). Kids will haunt you..whatever it takes!
 11. Bonus: your iPhone is not safe! It is their toy. Not yours. 

But honestly, still I wouldn’t want to miss it, Motherhood, for the world! It is just perfect and I wouldn’t want to have it any other way.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: