Blog Challenge: Day 24

Google image een willekeurig woord, schrijf iets inspirerends over het 11e plaatje

Ochtendgloren
foto via http://rolena.zoom.nl/

Ik googlede het woord ‘Ochtendgloren’ en toen kwam ik hier op uit. Geen idee waarom ik dat woord koos. Misschien omdat ik deze post in de vroege ochtend heb geschreven. Ik vind het een mooi woord. Net als de Engelse variant trouwens, DACHT IK: Morning Glory. Overigens kwam ik dan hier op uit en niet op ochtendgloren….:

Blue-Morning-Glory-flowers-30352544-570-497

Morning Glory, oftewel: Ipomoea tricolor. Een prachtige bloem met een volgende beschrijving op Wikipedia:

Morning glory (also written as morning-glory[1]) is the common name for over 1,000 species of flowering plants in the familyConvolvulaceae, whose current taxonomy and systematics are in flux. 

Goed, dat weten we dan ook weer. Of als je de Nederlandse Wikipedia er op naslaat:

Morning Glory kan verwijzen naar:

Morning glory is dus helemaal geen ochtendgloren….Als ik het woordenboek erop na sla. Dan betekent het namelijk: dawn, daybreak, break of dawn of morning light. Zegt Google Translate. Zo ook het woordenboek, ik bedoel dan het fysieke, dikke woordenboek van papier, met een kaft. Ja echt! En weet je wat ik dan ook weer leer: Ochtendhumeur = morning crossness. Voor mij goed te weten, ik lijd daaraan namelijk.

Het woord ‘ochtendgloren’ heeft overigens de volgende betekenis(sen):

1) Aanbreken van de dag 2) Begin van de dag 3) Begin van de ochtend 4) Dageraad 5) Het aanbreken van de dag 6) Morgenstond 7) Morgenschemering 8) Ochtendstond 9) Zonsopgang

Voor mij is het, ook al ben ik ABSOLUUT geen ochtendmens m.b.t. opstaan, een van de mooiste momenten van de dag. De wereld is nog stil, heel langzaam ontwaakt de natuur, soms al veel eerder dan wij. Ook heeft alles op dat tijdstip een prachtige kleur die varieert met de weersomstandigheden. Ochtendgloren in de regen betekent een stille grauwe ochtend, waarbij de regen tegen de ramen tikt. Heerlijk als je thuis bent en er van mag genieten met een kop koffie. Minder fijn wanneer je op de fiets naar je werk moet. Nee, dan liever de zonnige variant. Waarbij de wereld er uit ziet als op de eerste foto. Zo mooi als dat beeld is, zo mooi is ook zo’n ochtend. Het liefst loop ik dan door mijn tuintje, met een kopje thee of koffie. De kindjes die rustig spelen, lekker ontbijten en zo langzaam beginnen aan de dag. Manlief leest de krant en heel langzaam word je dan wakker, in je eigen tempo, geïnspireerd door het ochtendgloren.

Maar ook wanneer je in de winter de gordijnen openslaat en alles is wit! Een hele nieuwe witte wereld, waarbij de lucht een soort blauwige gloed heeft en alles verkleurt op straat wat weer versterkt wordt door het wit van de sneeuw. En alles is dan doodstil. De wereld die je kent is op dat moment vervangen door een besneeuwd ochtendgloren. Zal ik het ‘snow glory’ noemen? 🙂

Google-image zelf maar het woord ‘ochtendgloren’. Waanzinnig mooie beelden. Goed voor een positieve boost! Of zoek Morning glory. Mooie bloem!


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: