Schoonmaakroutine

De lente zit in de lucht, al een hele poos. De koude lucht buiten is waterkoud, maar fris, zoals fris gewassen linnen. Je ruikt het, alsof er van verre lente lucht aan komt vliegen. Waar het naar ruikt? Het komt nog het meest in de buurt van schone was, bloemen die opengaan en schone lucht. Een nieuw begin. Het doet me altijd een beetje denken aan Tinkerbell en al die elfjes die dat stiekem ‘achter de schermen’ allemaal in gang zetten, de seizoenen.

Met de lente op komst ontwaken ook weer de schoonmaakkriebels in mij. Ieder oppervlak dat ook maar een beetje geaaid word door de zon, moet gepoetst worden tot het glimt. Kruimels maken me nog meer kriegelig dan normaal en stof is uit den bozen. Ik ben best wel een clean-freak. En stiekem geniet ik daar ook van. Het ontbreekt me aan tijd, maar oh als ik tijd heb, poets ik op mijn dooie gemak alle stof en vette vingertjes weg.

Sinds kort ben ik over op de duurzame schoonmaak-producten. Dat hele idee dat alles grondig en vooral chemisch moet worden gereinigd, heb ik een beetje laten gaan. Het voelde niet meer goed en eigenlijk werd het ook niet schoner plus die chemische geur kan niet goed zijn. Daarbij komt dat mijn aanrecht wel een operatietafel leek na het schoonmaken met van die chemische spuitbussen, zo klinisch. Maar die kindjes eten er wel hun appel van en mijn pizzadeeg wordt daar ook op uitgerold. Kan ook niet best zijn.

 

IMG_7457 IMG_7461 IMG_7463

Dus wat dan wel? Nou gewoon, natuurproducten en in ieder geval producten die niet alles instant uitschakelen inclusief mezelf na het inhaleren van die napalm-walmen. En nee wees niet bang, geitenwollen sokken draag ik alleen in de winter in mijn regenlaarzen als ik het bos in ga, ik loop nog steeds in H&M op z’n tijd en doe ook nog steeds boodschappen bij zowel de Albert Heijn als de Ekoplaza. Er is een balans en ik sla niet door. Maar ik doe vooral waar IK me prettig bij voel. Wat iedereen sowieso moet doen natuurlijk.

En dus poets ik nu eigenlijk alles met: schoonmaakazijn, Marseillezeep en zwarte zeep die ik bij de Dille & Kamille haal. Mijn gootsteen glimt na het poetsen van Marseillezeep, het huis ruikt super heerlijk fris na een wasbeurt met wat zwarte zeep en de badkamer is nog nooit zo schoon geweest sinds de schoonmaakazijn. En zonder angst voor I am Legend-angsten (kan natuurlijk ook door al die chemicaliën 😉 ).

Mijn schoonmaakroutine

Eigenlijk geef ik het huis 1x per week een grote stofbeurt. Met een emmertje water met een scheutje zwarte zeep ga ik alle oppervlakken langs. Daarna stofzuig ik grondig het huis en gooi er nog een dweil overheen (dat laatste schiet er nog wel eens bij in). Als het niet te koud is buiten, gaan de ramen open tijdens het schoonmaken. En wanneer ik klaar ben, steek ik een kaarsje aan met daarboven wat aromatische olie zoals citroen, lavendel of dennengeur.

De badkamer schiet er vaak bij in, daar ben ik slordig in, puur vanwege tijdgebrek. Idealiter 1x per week, realistisch is dat 2x per maand. Oh well, we leven nog. Wel haal ik snel een doekje over alle oppervlakken als ik de kids in bad zet. De keuken poets ik na het koken altijd grondig. Dat scheelt me weer een keuken-poetsbeurt.

Sowieso ben ik van het bijhouden. Zie ik ergens toevallig stof liggen, dan pak ik een doekje en weg is het. Klaar, geen last meer van en geen moeite. Waarom zou je het laten liggen? En de viezigheid stapelt zich ook niet op. Oh joy, het huis is zo makkelijk schoon en opgeruimd te houden! Wil je weten hoe je die zooi kan voorkomen in huis in een kleine 10 minuutjes iedere dag voordat je na je werk gaat? Het is zo makkelijk. Iedere ochtend na het ontbijt werk je het volgende lijstje af:

  • Open de gordijnen en open wat ramen (dit doe je al als je uit je bed stapt, sla de dekbedden naar achter, zodat ze kunnen luchten
  • Na het ontbijt, ramen dicht en maak snel de bedden op, dat is echt maar een kwestie van de dekbedden terugslaan en kussens rechtzetten. Sierkussen ervoor en klaar.
  • Zet de kussens op de bank recht
  • ruim de ontbijttafel af en haal een doekje over de tafel, zet alles in de vaatwasser
  • Terwijl je je schoenen aan doet, kun je best die schoenen die slingeren in de gang even op hun plek zetten, zo breek je geen been als je weer thuiskomt na je werk
  • Kids hoeven niet perse te wachten in de gang tot je klaar bent, ze kunnen ook best even hun zooi opruimen terwijl jij je tanden poetst. Trainen trainen trainen….

Het is zo simpel en zo gedaan en je komt thuis in een opgeruimd huis. Wil je het jezelf echt makkelijk maken, dan ruim je voor je naar bed gaat ’s avonds de vaat op. Wij doen dat sowieso, de keuken is elke avond spik en span en geen haar op mijn hoofd die er aan denkt de volgende ochtend pas de pannen af te wassen. Niet niet niet. Alleen maar extra werk de volgende dag. Zonde. Ook haal ik nog even snel een doekje over de salontafels zodat ik niet geconfronteerd wordt met vette vingerafdrukken de volgende ochtend(maar dat is mijn fetisj). Ga je nog een stapje verder, dan dek je alvast de ontbijttafel voordat je naar bed gaat. Maar daar komen wij ook niet altijd aan toe ;-). Ik moet er wel bij zeggen dat mijn partner in crime ook geniet van een opgeruimd huis. Dus we doen dit veelal samen.

Vaak krijg ik te horen dat ons huis zo opgeruimd is. Mja…dat is mijn opruim-ziekte. Ik.kan.niet.tegen.troep. Gewoon niet. Ik zie er het nut niet van in, het maakt me onrustig en ik vind het vies. Ik snap ook niet waarom dingen geen vaste plek in huis hebben zoals speelgoed, strijkspullen, pennen, sleutels etc. Niet dat bij ons alles is geordend volgens de Martha Stewart-methode. Nee helaas (nog) niet, die tijd ontbreekt me. Maar ik probeer wel ieder weekend te kijken wat er beter opgeruimd kan worden. Het is een proces maar oh zo fijn. En de kinderen zet ik ook aan het werk. Zijn ze klaar met iets, dan moeten ze dat eerst opruimen voordat ze verder gaan met iets anders. Of ik ruim het op als ze echt te moe zijn. Zo hoef ik niet aan het eind van de dag het hele huis weer op te ruimen.

IMG_7449 IMG_7450 IMG_7451

Dus dat is ‘m. Mijn schoonmaak-routine. Ik hoor heel graag tips en jullie schoonmaak-routines!

x Jessica

 

 

Een gedachte over “Schoonmaakroutine

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: