Schrijven: Schrijvers types

Aah wat is het heerlijk stil in huis. Het is woensdag en de kids liggen te snurken. Eindelijk tijd om de studie weer even op te pakken. Eén van de opdrachten is om een aantal stereotiepe schrijvers te formuleren. Dus de vraag aan mezelf te stellen: hoe zie ik een ‘echte schrijver’ voor me?

Dit alles om de innerlijke criticus in me aan te wakkeren. Goed, ik ben nogal visueel ingesteld, dus ik moest mezelf afremmen om niet met tien verschillende types aan te komen zetten. Ik koos er drie die het meest dichtbij mijn comfortzone komen. Ohja, en (ik zou bijna zeggen, zoals gebruikelijk, maar dat is niet zo, dit is pas de tweede keer) ik voeg weer een hometour ertussen van een interieur. Schrijver 1 zou hier wel kunnen wonen :-). Even wat afleiding tussen al die gefrustreerde schrijvers. Want dat zijn ze, alledrie.

hometour 1

Schetsen van stereotiepe schrijvers

Schrijver 1

Omringd door stapels en stapels met boeken, allemaal gelezen natuurlijk. Sommige stapels zijn torenhoog. Stof dwarrelt dag en nacht naar beneden als de lucht trilt. De schrijfkamer is donker, een beetje duister zelfs. Maar er wordt dan ook hard gewerkt. Deze schrijver zit hier het liefst dag en nacht. De enige uitjes die hij of zij heeft zijn wijnavonden met vrienden, boodschappen doen op de lokale markt (en neemt dan wel bloemen mee, hij/zij houdt immers van sfeer) en eventuele dokters- en tandartsbezoeken.

Op zijn bureau staat een verouderde computer en aan de zijkant een oude typemachine, vintage zoals ze dat zo mooi noemen. Het bureau is groot, hij/zij heeft voor zijn /haar gevoel ruimte nodig. Die hij/zij dan ook weer opvult met losse vellen van zijn/haar manuscripten. Ook zijn/haar administratie wappert er doorheen. Het is een chaos maar hij/zij vindt het fijn zo en weet precies waar alles ligt, de chaos versterkt zijn/haar gevoel voor sfeer, het geeft een knus gevoel.

De schrijver of schrijfster in kwestie woont alleen, is al wat ouder, draagt veel overhemden, indien lang haar, dan opgestoken het moet immers niet in de weg zitten met schrijven.

De dag begint met een paar mokken sterke koffie. Niet te sterk, dat werkt op de maag. Gedurende dag drinkt hij thee, kruidenthee.

Schrijver 2

Een licht zolderkamer. Een vrolijke, of zal ik zeggen, olijke schrijver. Die het allemaal niet zo zwaar neemt. Maar wel heel veel schrijft. En er ook de tijd voor heeft. Het bureau staat aan het grote zolderraam met uitzicht over de weilanden. Dat is ook meteen een grote inspiratiebron.

Het bureau is vrij leeg. Er staat een gouden kandelaar met een okergele kaars van bijenwas erop. Een klein stapeltje boeken dat de schrijver graag vaak leest. Het zijn zijn lievelingsboeken. Verder staat er een computer op tafel, wat losse velletjes papier met aantekeningen, een aantekeningenboek, pen. Vaak staat er een kop thee of koffie. Verder niets, anders is er teveel afleiding.

Deze schrijver maakt lange wandelingen om na te denken en inspiratie op te doen. Hij maakt foto’s van dingen die hij ziet en mooi vind. Hier maakt hij ook moodboards van die zijn verhaal of delen uit zijn verhaal verbeelden. Het is een traag proces, maar eentje die heel goed past bij deze schrijver. Hij hoeft niet snel iets af te hebben maar wat hij maakt moet perfect zijn, elk woord en elke zin moet kloppen.

Schrijver 3

De schrijver die overal schrijft. Geen werkplek, geen zolderkamer, maar een schrijver die altijd zijn laptop meedraagt en zijn aantekeningenboek. Die twee zitten standaar in zijn leren aktetas. Of rugzak, wat makkelijker is.

Vaak zit hij of zij in een koffiebar te werken. Hele middagen, vooral de regenachtige middagen. Wanneer de zon schijnt zit hij of een terras met aantekeningenboek. Hij doet dan schrijfoefeningen om het omschrijven van uiterlijkheden onder de knie te krijgen.

Hij drinkt veel koffie verkeerd, leest tussendoor een krant en tijdschriften. Alles zuigt hij op wat maar inspiratie kan zijn. De schrijver doet dit in zijn vrije tijd want normaal heeft hij een kantoorbaan op de reguliere werkdagen. Wel werkt hij bewust maar 4 dagen in de week, zodat hij in ieder geval 3 dagen per week kan schrijven.

Schrijven doet hij ook op de bank, met de tv aan. De laptop staat vrijwel altijd op zijn schoot. Hij weet dat dit niet goed is, maar zonder kan hij niet leven. Zijn verhalen zijn frivool, gaan over de leuke dingen, de grappige dingen, de ironische dingen van het leven. Het zijn anekdotes, die hij zelf heeft meegemaakt. Het zijn columns en passages uit verhalen die nog geschreven moeten worden. Soms voelt hij zich een cabaratier.

hometour 11 hometour 10 hometour 9 hometour 8 hometour 7 hometour 6 hometour 5 hometour 3 hometour 2

En hoe ziet jouw stereotiepe schrijver eruit? Of is het één van deze drie?

x Jessica

*Hometour via alvhemmakleri

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: