Schrijven: Het innerlijke conflict

Inmiddels ben ik begonnen, door mijn LOI-cursus Creatief Schrijven, met mijn eerste echte verhaal sinds lange tijd. Dit keer moet ik echt stapsgewijs aan het schrijven beginnen. Voorheen begon ik ergens aan en gaandeweg kristalliseerde het geheel zich wel uit. Niet dat dat nu altijd zo goed werkte.

Er komt veel meer bij kijken, het schrijven van een boek of een verhaal. Het vergt research, een schrijfplan schrijven en bijhouden en een onderzoeksplan opstellen. En ik vind het geweldig. Je mag gewoon overal induiken, waar je maar wilt! Dus nu ook voor mijn nieuwste verhaal. Ik heb al een heel schrijfplan gemaakt, de outline is er. En ik maak nu ook een start met mijn onderzoeksplan. En dat betekent, omdat mijn verhaal zich gaat afspelen in Plockton, Schotland. Een dorpje waar ik zelf vroeger ook vaak ben geweest en het is daar zo prachtig. Ik denk ook dat ik helemaal de juiste sfeer en omgeving te pakken heb. Om de sfeer te ‘omschrijven’ in beeld ben ik bezig met een moodboard te maken. Dit geeft grof weer wat voor sfeer ik zoek in het verhaal. Ik zie dit als stap 1 van mijn onderzoeksplan.

18_184387-670x893

Voor wat betreft het schrijfplan. Mijn hoofdpersoon mist het ‘innerlijke conflict’. Ik heb het schrijfplan begin deze week aangeleverd bij de docent maar zij mist het innerlijke conflict. Nu klinkt dat misschien wat bijzonder, tenminste, ik had toch even een dagje nodig om dit te laten bezinken en er over te brainstormen. Het is immers essentieel! Ik besloot eerst maar eens op te zoeken wat dan precies een ‘innerlijk conflict’ is. Simpel: neem ik dat broodje kroket of die gezonde quinoa salade voor de lunch? OF: Wil ik hier nog blijven werken en veel geld verdienen of ga ik aan de slag bij de bedrijf B omdat ik daar mijn droomfunctie kan krijgen maar voor minder geld.

Dat zijn voorbeelden van innerlijke conflicten. Voor een heel heldere uitleg, zie hier.

Toen projecteerde ik dit innerlijke conflict-verhaal op mijzelf  en zocht naar mijn eigen innerlijke conflict. Ik kan er best eentje opnoemen….iedere maandagavond heb ik namelijk hetzelfde conflict: Ga ik sporten of op de bank genieten dat ik weer de maandag door ben gekomen?

Heel oppervlakkig maar het is een innerlijk conflict. Vertaald naar relaties en dan specifiek liefdesrelaties teer ik uit mijn eigen put van liefdesconflicten uit het verleden. Dan kom ik bijvoorbeeld dit conflict tegen: Blijf ik bij hem omdat ik er van overtuigd ben dat hij HET is, of ga ik weg omdat hij me eigenlijk elke keer weer in de steek laat?

01a_184365-670x893

Ik kom op liefdesperikelen omdat mijn verhaal ook wel voor een groot deel bestaat uit het ontstaan van een liefdesrelatie. Het is misschien niet (maar misschien ook wel) de rode draad, maar het speelt wel een belangrijke rol. Toch draait het meer om de hoofdpersoon en zij mist nog het innerlijke conflict. Ze maakt van alles mee, er gaat ook veel gebeuren. Maar wat maakt haar interessant, wat is haar innerlijke conflict. Wat ze mee maakt moet iets met haar doen, toch?

Ik vind dit echt een hele moeilijke, want dit betekent dat ik nu IN deze hoofdpersoon moet duiken. Ik moet gaan denken zoals zij en ervaren zoals zij. Ik moet me gaan inleven. Want ze kan wel van alles meemaken, ze moet het ook voelen, ervaren, het moet haar veranderen of op z’n minst iets met haar doen. Het moet zorgen voor…dat innerlijke conflict.

15_184412-670x893

Zal ze doorgaan met hem voor zich te proberen te winnen? Of moet ze de vriendschap accepteren zoals deze is? Accepteren dat ze zelf nooit zal worden geaccepteerd door zijn vader? Of zal ze vechten als ze een leeuwin omdat ze gek op hem is.

Conflict 1 was dit.

Wil ze op plek A blijven omdat het vertrouwd is en hier haar basis is of gaat ze toch een nieuw bestaan opbouwen op plek B omdat dit nieuwe kansen bied en haar horizon zal verbreden? Conflict 2.

Conflict 3 is conflict 2 maar dan omgedraaid: Wil ze terug naar plek A om daar te blijven want dit is ‘the right thing to do’ of blijft ze nu toch op plek B want de stap was immers gezet.

De hoofdpersoon heeft dus meerdere innerlijke conflicten die ze gaandeweg moet gaan oplossen. En zo gaat het eigenlijk met alle hoofdpersonages in alle verhalen wereldwijd en door de eeuwen heen: de hoofdpersoon moet de cirkel rond maken: hij zag, kwam en overwon. Oftewel: er wordt iets in beweging gezet in zijn leven door een ‘call to adventure’, hij gaat het gevecht aan, overwint het gevecht en keert weer terug naar zijn ‘wereld’.

Of zoals Joseph Campbell dat veel beter beschrijft in zijn boek The Hero with a Thousand Faces: A hero ventures forth from the world of common day into a region of supernatural wonder: fabulous forces are there encountered and a decisive victory is won: the hero comes back from this mysterious adventure with the power to bestow boons on his fellow man.

Meer tekst en uitleg hierover vind je op de Wikipedia site, maar hier ook een duidelijke uitleg: In laying out the monomyth, Campbell describes a number of stages or steps along this journey. The hero starts in the ordinary world, and receives a call to enter an unusual world of strange powers and events (a call to adventure). If the hero accepts the call to enter this strange world, the hero must face tasks and trials (a road of trials), and may have to face these trials alone, or may have assistance. At its most intense, the hero must survive a severe challenge, often with help earned along the journey. If the hero survives, the hero may achieve a great gift (the goal or “boon”), which often results in the discovery of important self-knowledge. The hero must then decide whether to return with this boon (the return to the ordinary world), often facing challenges on the return journey. If the hero is successful in returning, the boon or gift may be used to improve the world (the application of the boon).

03_184474

Reuze interessant allemaal. En ik denk dat ik er wel kom met de innerlijke conflicten van mijn hoofdpersoon. Ik moet het ook gaan zien als het leven zelf. Wij krijgen dagelijk die call to adventure, in vele vormen. En soms zijn ze ineens heel dramatisch en zou je er wel een boek over kunnen schrijven. Ik denk dat wat mijn hoofdpersoon meemaakt ook heftig is voor haar en veel in haar los maakt, vooral op het gebied van haar thuisbasis, waar die nou is en met wie en waarom. Wat leert ze ervan en wat is voor haar ‘the application of the boon’? Is dat de innerlijke rust die ze al jaren niet meer had? Is dat het?

We moeten de diepte in, merk ik. En ook moet ik eens kijken naar andere verhalen die mij interesseren en intrigeren. Niet om nou een storyline te kopieren, maar ik kan er wel inspiratie uitputten.

Uit mijn hoofd, zo even snel, op papier, kom ik op een Schotse serie die ik vroeger keek: The Crow Road. Dit is de link naar een omschrijving van het boek The Crow Road. Ik heb zowel het boek gelezen als de verfilming gezien. En het is een totaal ander verhaal maar beide hoofdpersonen (dus die van mij en die van The Crow Road) zijn op zoek naar iets. En die zoektocht brengt extra conflicten met zich mee. En daar moet ik het ook in gaan zoeken, denk ik.

04_184459-670x893

Werk aan de winkel! Het innerlijke conflict of de meerdere conflicten uitwerken!

Ohja en voor het geval je denkt, wat doen die interieur foto’s er nu tussen? 🙂 Luisterend naar Georgia van Vance Joy stuitte ik op deze prachtige Zweedse binnenkijker van Lantliv.com met foto’s van Anna Kern.

24_184512-670x893

x

Jessica

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: